Skip to main content

360c, novi avtonomni koncept Volvo Cars: Novo ravnovesje med delom in življenjem v mestih prihodnosti

05.09.2018

Kje bi živeli, če bi se na delo lahko vsak dan vozili v avtonomnem vozilu, ki bi ponujalo številne funkcije, povezave, udobje in mobilno pisarno? Kaj če bi bile storitve na voljo v obliki naročnine?

Ob vseh teh različnih scenarijih se pojavljajo številna vprašanja, na katere Volvo Cars ponuja odgovore tudi s konceptom 360c. To je vizija potovanja v prihodnosti, ki bo avtonomno, elektrificirano, povezljivo in varno. Hkrati pa bo znamki Volvo Cars omogočilo vstop na nove trge.

Koncept odseva potencialne spremembe načinov življenja, ki bodo neproduktivno in dolgočasno potovanje spremenili v koristne in zabavne ure na cesti.

"Koncept 360c odkriva možnosti, ki se pojavljajo, ko iz avtomobila odstranimo človeka kot voznika. Tako dobimo povsem novo predstavo o svobodi in izrabi časa. Nove možnosti so izjemne," pravi Mårten Levenstam, podpredsednik oddelka korporativnih strategij pri Volvo Cars.

Povsem avtonomno in elektrificirano potovanje ponuja številne varnostne in okoljske prednosti. Manj je onesnaževanja, manj je prometnih zamaškov. Vse skupaj pa se odraža v boljšem in bolj zdravem življenju ljudi v mestih. To hkrati odpira možnosti za svobodo prebivalstva in zmanjšuje pritisk na nepremičninski trg.

"Ljudje bodo manj odvisni od življenja v bližini mest, saj se bodo otresli bremena nepredvidljivega potovalnega časa. Koncept 360c predvideva tudi scenarij potovalnega okolja. To omogoča možnost življenja daleč stran od preveč naseljenih mest in hkrati omogoča bolj učinkovito izrabo časa," še dodaja Mårten Levenstam.

Osnova koncepta 360c je avtonomni električni avtomobil brez človeškega voznika. Poleg tega išče nove načine potovanja, povezave z družino in prijatelji ter izrabo časa na bolj zabaven in koristen način.

Koncept 360c predstavlja štiri potencialne načine potovanja - spalno okolje, pisarniško okolje, okolje dnevne sobe in zabavno okolje. Tako predstavlja privlačno alternativo za zračni, avtobusni in železniški prevoz, saj v primerjavi s temi prevoznimi sredstvi ponuja več udobja, zasebnosti in prikladnosti.

S konceptom 360c Volvo Cars odkriva nove možnosti, s katerimi bi postal več kot tradicionalni proizvajalec avtomobilov.

S tega vidika je koncept 360c lahko neposredni tekmec letalskemu prometu na krajših razdaljah, letalski industriji in proizvajalcem letal ter letalskih storitev. Koncept 360c ponuja udobje prvega razreda in vas pripelje od vrat do vrat. Neprijetne varnostne kontrole, čakanje v vrstah, gneča in hrup, pa bodo postale preteklost.

"Koncept 360c razumemo kot neke vrste začetnika, ki bo prinesel še več idej in odgovorov na nova vprašanja. Verjamemo, da bo avtonomna vožnja na različne načine vplivala na spremembe v družbi. Imela bo močan vpliv na to, kako potujemo, načrtujemo mesta, izkoriščamo infrastrukturo. Zato na različne načine spodbujamo razpravo o tem, kako bi lahko na čim bolj inovativne načine izkoristili prednosti revolucionarne tehnologije," še dodaja Mårten Levenstam.

-------------------------------
Volvo Car Group v letu 2017
V fiskalnem letu 2017 je Volvo Car Group zabeležil dobiček v višini 14,061 milijarde švedskih kron (1,35 milijarde EUR), 11,014 milijarde SEK (1,06 milijarde EUR) pa v letu 2016. Skupni promet v tem obdobju je znašal 210,912 milijarde švedskih kron (20,34 milijarde EUR), 180,672 milijarde SEK (17,42 milijarde EUR) pa v letu 2016. V celotnem letu 2017 je bilo prodanih 571.577 avtomobilov, kar je 7,0 odstotka več kot leta 2016. Rekordni prodajni in finančni rezultati seveda omogočajo nadaljnje investicije, ki jih Volvo Car Group načrtuje za prihodnost.

O Volvo Car Group
Zgodovina znamke Volvo se začenja leta 1927. Danes je Volvo ena izmed najbolj priznanih in spoštovanih avtomobilskih znamk na svetu. V letu 2017 so v 100 državah sveta prodali 571.577 avtomobilov. Od leta 2010 je Volvo v lastništvu kitajskega Zhejiang Geely Holdinga (Geely Holding). Že leta 1999 je znamko Volvo kupil ameriški Ford, ki jo je leta 2010 prodal kitajskim lastnikom.

Po podatkih iz decembra 2017 je Volvo Cars na različnih koncih sveta zaposloval 38.000 ljudi. Uprava, razvojni oddelek, marketing in administracija so locirani v Goteborgu na Švedskem, Volvo Cars pa ima pisarne tudi v Šanghaju na Kitajskem. Glavne proizvodne tovarne se nahajajo v Goteborgu na Švedskem, v belgijskem Gentu, Chengduju in Daquingu na Kitajskem. Pogonske agregate proizvajajo v Skövdeju na Švedskem in Zhangjiakouju na Kitajskem. Karoserijski sestavni deli pa nastajajo v Olofströmu na Švedskem.

Preberite tudi

{{ item.title }}
{{ item.created_date }}